Promocija sajta - Kako napraviti sajt

Idi na sadržaj

Glavni meni:

Promocija sajta

Mnogo je načina za promociju Vašeg sajta. Neke načine promocije možete odraditi i sami ukoliko posedujete odgovarajuće znanje, dok za druge načine promocije obično morate angažovati nekog da to odradi umesto Vas.

Ovde ćemo predstaviti neke od ključnih načina kako promovisati svoj web sajt.

SEO

Optimizacija sajtova prema zahtevima pretraživača. Verovatno najkorišćeniji način promocije. Ujedno jako široka oblast i potrebno je odredjeno znanje kako bi optimizaciju mogli da odradite iole dobro. U principu, SEO se može podeliti na dva dela:

  • on site SEO i

  • off site SEO


On site SEO se odnosi na podešavanja samog sajta i bitno je da se o njemu vodi računa i odradjuje istovremeno sa izradom veb sajta ali se sa njom ne završava. Važno je i nakon postavljanja sajta na internet pratiti njegovu poziciju na pretraživačima i, u zavisnosti od potreba, vršiti dalja prilagodjavanja.

Off site SEO se odnosi na aktivnosti koje nisu direkto povezane sa podešavanjima na sajtu. Ovaj deo optimizacije se često naziva i link building ili gradnja linkova. Ovde se mora dosta voditi računa o kvalitetu linkova. Što su linkovi kvalitetniji to će povoljnije uticati na Vaš sajt.

Plaćeno oglašavanje


Plaćeno oglašavanje često se primenjuje kada želimo da u nekom kratkom periodu dovedemo veći broj kvalitetnih posetilaca. Mora se imati u vidu da nije svako plaćeno oglašavanje dobro. Kako bi smo mogli da povratimo novac od oglašavanja potrebno je da posetioci ostvare odredjenu akciju na našem sajtu, obično je to kupovina nekog proizvoda ili usluge. Upravo iz tog razloga moramo biti pažljivi i dobro promisliti kakav način oglašavanja nam najviše odgovara.

Plaćeno oglašavanje može se izvesti bilo direktnom saradnjom sa sajtom na kom želimo da se oglašavamo, bilo preko neke oglašivačke mreže.

Oglašavanje i promocija pri direktnoj  saradnji sa vlasnikom sajta na kom želimo da se oglašavamo može biti relativno skupo ali istovremeno potencijalno vrlo isplativo. Jako je važno da je tematika sajta na kom želimo da se oglašavamo usko povezana sa proizvodom ili uslugom koju nudimo na svom sajtu. Jedino na taj način možemo dobiti kvalitetnu posetu na svom sajtu, a koja će nam ujedno doneti i zaradu.

E-mail marketing


Još jedan jako dobar način promovisanja Vašeg sajta, tj. Vašeg proizvoda ili usluge. Iskusni internet marketari imaju jednu izreku vezanu upravo za ovaj način promocije: "Novac je u listi".

Za ovaj način promocije slanjem elektronske pošte morate znati neke jako važne stvari. Mejlove sa promotivnom (komercijalnom) porukom ne smete slati bilo kome već samo ljudima koji su se prijavili za primanje istih. U suprotnom, ako ih šaljete ljudima koji ih nisu tražili, možete se suočiti sa tužbom i jaaako velikom novčanom kaznom. Zato pamet u glavu i pazite šta radite.

Da bi ovakav način promocije uspeo, svojim korisnicima morate dati vrednost. Ako im to ne pružite rezultati će biti nikakvi. Zašto? Zamislite situaciju da ste se sami prijavili za primanje odredjenih obaveštenja a umesto njih dobijate gomilu komercijalnih poruka koje zatrpavaju Vaše poštansko sanduče, nemaju vezu s vezom i koje Vas uopšte ne interesuju. Poznato?

Socijal media marketing - Marketing na društvenim mrežama


U poslednje vreme društvene mreže poput fejsbuka, tvitera, pinteresta i sličnih doživele su pravi bum
. Broj korisnika istih meri se u milionima. Jako veliki potencijal, zar ne?

Možda najbolje od svega je to da jako lako možete doći do svoje ciljne grupe i sa minimumom troškova. Svaka firma koja nešto vredi, pa čak i pojedinci, našli su svoj interes u učešću na društvenim mrežama.

Video marketing i izrada video sadržaja
Ostali načini promocije

 
Back to content | Back to main menu