Izrada sajta - Kako napraviti sajt

Idi na sadržaj

Glavni meni:

Izrada sajta


Statičan ili dinamičan sajt?

Da bismo znali da odaberemo odgovaraju
ći potrebno je da znamo nešto više.

Statičan sajt je takav sajt kod kog se sadr
žaj jako retko menja (ažurira). Odlika čisto statičnog sajta je i ta da se posetioci ne mogu uključiti u rad i stvaranje samog sadržaja sajta. Ranije su ovakvi sajtovi bili dosta zastupljeni i korišćeni su za predstavljanje kako pojedinaca tako i firmi i poslovanja. Ovakvi sajtovi se u današnje vreme koriste znatno manje ali su i dalje zastupljeni u značajnom procentu pre svega zbog ekonomskog faktora tj. njihova izrada je prilično jeftina u odnosu na izradu dinamičnog sajta.

Kod ovog tipa sajta vlasnici sajtova naj
češće ne mogu sami ažurirati sajt već moraju da koriste usluge osobe koja je sajt i napravila ili pak poznaje kodiranje. Upravo zato su ovakvi sajtovi pogodni ukoliko neće biti čestih ažuriranja, a i svom vlasniku pružaju neophodnu vidljivost na internetu po prihvatljivoj ceni. Ovakvi sajtovi obično imaju i manji broj stranica.

Dinamični sajtovi u poslednje vreme do
življavaju pravi bum. Ono što dinamičke sajtove razlikuje od statičnih je to da se sadržaj konstantno menja i nadopunjuje. Veliku ulogu u stvaranju sadržaja ovakvih sajtova mogu imati i posetioci istih, bilo u vidu komentara, glasanja, pisanja tekstova, postavljanja slika i sl.

Ranije su ovakvi dinami
čki sajtovi bili jako skupi i dostupni malom broju ljudi. Sa razvojem popularnih i često besplatnih CMS-ova ovakvi sajtovi su postali dostupni velikom broju ljudi. Za njihovo korišćenje nije potrebno znanje kodiranja a vlasnici takvih sajtova mogu sami ažurirati njihov sadržaj i dodavati neograničen broj strana.

Ovo su, dakle, neke od osnovnih karakteristika statičnih i dinamičnih sajtova. U zavisnosti od Vaših potreba i zahteva koje sajt treba da ispuni, odabraćete i tip sajta koji ćete koristiti. Ono što nismo spomenuli je i to da korišćenjem CMS-ova možete napraviti i sajtove koji liče na statične, što opet zavisi od Vaših zahteva i podešavanja koja obavite u administratorskom delu sajta.

Odabir odgovarajućeg CMS-a

Danas postoji veliki broj CMS-ova, kako besplatnih, tako i onih koji se plaćaju. Da bi ste odabrali odgovarajući potrebno je prvo da znate šta želite da napravite, da li želite forum, blog ili možda nešto što liči na klasičan sajt sa mogućnošću ažuriranja.

Od forum skripti (CMS-ova) najpoznatiji su SMF i phpBB od besplatnih i vBulletin od plaćenih.

Od blog skripti najpoznatiji je WordPress. On je ujedno i najjednostavniji i najlakši za početnike. Njime možete praviti i klasične sajtove. Instalacija je jako jednostavna, mada Vam se možda prvi put učini težom nego što zaista jeste.
Jedna od poznatijih skripti za izradu sajtova i portala je Joomla. Ne preporučujemo je za početnike jer Vas može gadno namučiti dok ne pohvatate šta i kako funkcioniše.

Instalacija CMS-a i osnovna podešavanja CMS-a


Instalacija raznih CMS-ova se odvija po sličnom principu i posle par pokušaja, kada naučite da instalirate bar jedan od njih (npr. WordPress), znaćete da instalirate i druge bez mnogo muke.

Instalacija se odvija u nekoliko koraka:

postavljanje fajlova odabranog CMS-a na server tj. hosting,
kreiranje baze podataka preko cPanela,
pokretanje instalacije preko veb pregledača (Mozilla, Opera, Chrom,...),
povezivanje CMS-a sa bazom podataka,
odabir korisničkog imena i šifre za pristup sajtu,
kraj instalacije i pristupanje korisničkom panelu sajta koristeći prethodno definisano korisničko ime i šifru.


Izrada statičnog sajta


Ukoliko ipak želite jednostavan statičan sajt, imate dve opcije. Prva je da naučite HTML i CSS, tj. kodiranje.

Druga opcija je da koristite neki od WebSite Builder-a gde Vam  nije potrebno znanje kodiranja da bi ste napravili sajt. U ovom drugom slučaju često imate unapred definisane templejte od kojih odaberete jedan, a zatim unosite tekst i slike. Na ovaj način možete relativno brzo i na jednostavan način napraviti svoj sajt.

Neki od poznatijih Web Site Builder-a su: Bluevoda, Sherif Website Builder, WYSIWYG ...

 
Back to content | Back to main menu