Tema sajta - Zašto i kako odabrati temu za sajt - Kako napraviti sajt

Idi na sadržaj

Glavni meni:

Tema sajta - Zašto i kako odabrati temu za sajt


Odabir teme tj. tematike je prvi korak u izradi sajta.

Nekoliko puta mi se desilo dok sam razgovarao sa prijateljima da se potegne i pitanje izrade sajta. Kada su čuli da se bavim izradom sajtova neki od prijatelja su izrazili želju da i sami naprave svoj sajt. Naravno, pitao sam ih na koju temu i o čemu bi bili sajtovi. Odgovor je bio u fazonu "Neznam" ili "Nisam razmišljao o tome".

Kako neko može da pravi sajt ukoliko nezna o čemu će na sajtu biti reči i koju temu će obradjivati?

Druga krajnost u odgovoru umesto "Neznam" bila bi "O svemu po malo". I ovo je loš odgovor a evo i zašto. Sajt o svemu i svačemu (tipa Krstarica ili Burek) je mogao da prodje pre 10-ak i više godina kada je broj sajtova još uvek bio mali, a ovakvi sajtovi su zbog velikog broja obradjivanih tema privlačili većinu poseta. Medjutim, vremenom se broj sajtova povećao a istovremeno je dolazilo i do njihove specijalizacije, pa su posetioci nalazili većinu informacija o nekoj odredjenoj temi na samo jednom sajtu ili grupi srodnih sajtova.

Postoji još jedan razlog zašto je važno odabrati odgovarajuću temu za sajt a to je konkurencija i pozicija na pretraživačima. Kada odaberete neku opštu temu koju obradjuje i veliki broj drugih sajtova, već na samom početku imate veliku konkurenciju a samim tim i mogućnost da se nadjete u vrhu rezultata pretrage se drastično smanjuje. Ukoliko niste u vrhu rezultata pretrage za željene ključne reči na pretraživačima kao što je Google, velika je verovatnoća da će Vam poseta biti nikakva, a bez posete nema ni zarade.

Kako onda i koju temu odabrati za sajt?

Najbolje je da odaberete onu temu o kojoj posedujete koliko-toliko znanja. Takodje je potrebno da Vas ta tema privlači i da Vam neće dosaditi posle par nedelja. Dobro je kada kao temu za sajt odaberete nešto što volite, kao što je npr. neki hobi i gde uvek postoji mogućnost da naučite nešto novo i da zatim to naučeno podelite sa posetiocima Vašeg sajta. Na taj način ćete posetiocima sebe prikazati kao stručnjaka u Vašoj oblasti, dok će redovno ažuriranje sajta podstaći posetioce da dodju ponovo i kako bi saznali nešto novo.

Nasuprot ovome, ukoliko odaberete neku temu o kojoj nemate dovoljno znanja (ili ga čak uopšte nemate) i koja Vas ne privlači velika je verovatnoća da ćete, pre ili kasnije, napustiti ceo projekat. Takodje loš sadržaj može uticati na posetioce uništivši kredibilitet sajta, kao i na njegovu poziciju na pretraživačima.

 
Back to content | Back to main menu